Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПятница, 29.03.2024, 00:23

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 607
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2016 » Ноябрь » 26 » «Їх міг врятувати хліб, зараз нас врятує пам'ять» - вечір – реквієм до річниці Голодомору.
22:24
«Їх міг врятувати хліб, зараз нас врятує пам'ять» - вечір – реквієм до річниці Голодомору.

"ЇХ МІГ ВРЯТУВАТИ ХЛІБ, ЗАРАЗ НАС ВРЯТУЄ ПАМ'ЯТЬ" - ВЕЧІВ-РЕКВІЄМ ДО РІЧНИЦІ ГОЛОДОМОРУ

 

 

26 листопада у приміщенні ЦЕВ «Зірка» відбувся вечір – реквієм «Запалимо свічку пам'яті». Його головним девізом став слоган «Їх міг врятувати хліб, зараз нас врятує пам'ять».  

З давніх часів люди очищувалися вогнем. Запалювали свічку і мовчки клялися, що пам'ятають і не забудуть. І тягар з душі спадав.

Так і цього вечора всі присутні запалили символічні свічки пам'яті Голодомору -  найчорнішого часу між чорними часами в історії України.

Голодне лихоліття на Україні найбільше вразило дітей. Вони виявились найменш захищеними, не брали участі у колгоспному виробництві, а відтак, не отримували рятівних 100-300 г хліба на працюючого.
Діти не бігали, не гралися. Ноги тонесенькі, складені калачиком, великий живіт, між ними голова велика, похилена лицем до землі, а обличчя майже немає, самі зуби зверху.

Сидить дитина і гойдається всім тілом: назад-вперед, скільки сидить - стільки гойдається, і безкінечно одна пісня на півголосом: їсти, їсти, їсти...

Ні від кого не вимагаючи, ні від матері, ні від батька, а так у простір, у світ - їсти, їсти, їсти.

Таки почуття змогли передати учасники народної ансамблю студії сучасного танцю «Шарм» (керівник Ірина Домащенко) у своїй прем’єрі хореографічної композиції «Голодомор. Діти».

Тему страшних подій передала у пісні «Свіча» Тетяна Стегайло, заслужений працівник культури України. Її емоції передалися глядачам і були підтримані вдало підібраними Володимиром Кисельовим, культорганізатором ЦЕВ,  кадрами кіно та фото хроніки.

Годину трагічну вшануємо нині:

Запалимо свічку у кожній родині...

Хай палає свіча... Хай палає.

Поєднає нас вона в цей час.

І вона, свіча пам'яті, дійсно поєднала всіх без виключення у хвилині скорботи.

 «Сьогодні ми маємо докласти всіх зусиль, щоб у майбутньому житті українського народу події Голодомору  ніколи не повторилося.  Ми просто зобов'язані назавжди увічнити у своїй пам'яті тих, хто став безневинною жертвою голодомору» - такою була тематика хореографічної композиції «Україна житиме» у виконанні учасників народної студії сучасного танцю «Шарм» (керівник Ірина Домащенко).

Ми віримо в силу доброти,

Добро завжди сильніше злого,

Дає наснагу, щоб цвісти

І світлу оберем дорогу.

Таким став лейтмотив фіналу заходу. Його «Молитвою за Україною» втілили учасники народного фольклорного ансамблю «Любисток» (керівник Тетяна Стегайло, заслужений працівник культури України).

Слова заступника міського голови Шостки Ніни Олексіївни Сиваєвої стали гідним підсумком вечора – реквієму.

«Ми мусимо пам'ятати про кожного, кого змусили страждати і гинути страшною смертю, не дали розквітнути новим паросткам життя, аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився» - сказала Ніна Сиваєва, звертаючись до присутніх у залі.

Глядачі покидали залу, уносячи з собою вогники, запалені від спільної свічки скорботи та маленькі окрайці хліба, якого так прагнули їх однолітки у тому далекому 33-му.

Фотозвіт  тут

    

         

        

Переглядів: 1004 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024