Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСуббота, 27.07.2024, 09:27

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 608
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2020 » Февраль » 27 » У Центрі естетичного виховання відбулася прем’єра поетичної драми «Маруся Чурай» за Ліною Костенко
08:45
У Центрі естетичного виховання відбулася прем’єра поетичної драми «Маруся Чурай» за Ліною Костенко

У  ЦЕВ  ВІДБУЛАСЯ  ПРЕМ'ЄРА  ПОЕТИЧНОЇ  ДРАМИ    "МАРСЯ ЧУРАЙ" ЗА ЛІНОЮ КОСТЕНКО

 

 

 

У репертуарі театрального колективу «Дзеркало» відтепер є ще одна дитяча вистава. До підготовки репертуару театру щодо підтвердження звання «зразковий» та до присвоєння звання «Народний художній колектив» театральний колектив «Дзеркало» Центру естетичного виховання під керівництвом Світлани Разломової підготував виставу "Маруся Чурай" за поемою Ліни Костенко, прем’єра якої відбулася у середу, 26 лютого, у центрі «Юність».

"Навчальний рік - Рік важкої та щасливої роботи. І от – прем’єра. Ми вам запропонували виставу за історичною поемою Ліни Костенко "Маруся Чурай". Про дівчину, що жила в часи козаччини, про палке кохання і про пісні, які вона писала» - каже Світлана Петрівна.

Театральний колектив «Дзеркало» добре відомий Шостці та Україні. Він неодноразово брав участь в міжнародних театральних фестивалях поряд з професійними театрами та отримував там нагороди підготував нову виставу: «Маруся Чурай».

Історичний роман у віршах видатної Ліни Костенко про легендарну українську поетесу Марусю Чурай вперше поставлений дитячим колективом ЦЕВ - інсценізація ліро-епосу «Маруся Чурай» – своєрідна відповідь на естетичний запит сучасного суспільства про єдину можливість духовного відродження нації, як порятунку, як збереження української ідентичності. Завдяки точності змалювання авторкою цілої епохи, роман «Маруся Чурай» став, по суті, художньою енциклопедією історії українського народу ХVII століття.

Ліна Костенко ототожнює саму українську історію із образом жінки. Зневаженої, катованої, але не зломленої, гордої, гідної. Історії мислячої, що осмислює саму себе.

В основі твору – відома балада «Ой не ходи, Грицю…», сюжет якої має чимало інтерпретацій.  Ліна Костенко розповідає живою, проникливою поетичною мовою про долю реальної української дівчини Марусі Чурай, чиї пісні та вірші надихали козацькі загони на подвиги в ім’я України.

За вбивство свого коханого Маруся засуджена до жорстокого покарання. Дівчина не винна, отрута, що згубила Гриця, була призначена їй самій. Але судді невблаганні. Навіть полум’яна промова Івана Іскри не рятує піснярку:

«Ця дівчина не просто так Маруся. Це — голос наш. Це — пісня. Це — душа…» Крізь пожежі і страшні бої козак Іскра вирушає до самого гетьмана шукати заступництва для  Марусі. Три довгі дні перед стратою Маруся пригадує своє життя, наче сповідується. Втомлена, безвинна і знесилена чекає на страту як на вивільнення. Гетьман Хмельницький пише указ про помилування і гонець за мить до страти встигає визволити дівчину.

 «Маруся Чурай» Ліни Костенко — твір, який зараз на часі, в ньому дуже багато рядків, які, на мій погляд, змальовують сьогодення», – вважає режисер-постановник Світлана Петрівна. Звучання вистави створене автентичним співом, піснями, музикою, які мало хто чув. Жанрова направленість постановки, за визначенням режисера,  близька за образністю до поетичного театру – це поетична драма створена за допомогою народного фольклорного ансамблю «Любисток» Центру естетичного виховання.

Сьогодні відбулася прем’ера – час вистав попереду ми запрошуємо усіх шанувальників театрального мистецтва до нашої зали.

Сподіваймося, Ви будете задоволені, а зразковий театральний колектив «Дзеркало» отримає почесне звання «Народний художній колектив».

Ми на те чекаємо!

Фотозвіт

   

      

Переглядів: 692 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Февраль 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024