Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСуббота, 27.07.2024, 05:16

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 608
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2023 » Март » 11 » Витинанка в моєму серці
08:30
Витинанка в моєму серці

ВИТИНАНКА В МОЄМУ СЕРЦІ

 

 

 

Зосереджені обличчя та вправні рухи маленьких рученят з ножицями  привертають увагу усіх, хто спостерігає за роботою 22  вихованців ( а це учні 1А класу  ШЗШ  I-II ст. №1)  зразкового творчого об’єднання «Витинанки». Разом зі своїм учителем Бондарськой Г.О. під керівництвом Романцова Сергія Васильовича вони з великим натхненням  та задоволенням виготовляють витинанки-обереги для воїнів ЗСУ.

Витинанки – найпоширеніший вид народної творчості, що надає широкі можливості для розвитку пізнавальних і творчих здібностей дітей.

До нас дійшла письмова фіксація терміну  «витинанка» кирилицею у каталозі Національного музею у Львові яка датована 1913 роком.

Енциклопедичне визначення терміна уведене в науковий обіг у 1995 році.

Навдавніші українські витинанки походять із північно-західного Покуття (Стриганці, Довге) і  датовані 1887 роком.

Як предмет естетичного циклу витинання здійснює естетичний та художній розвиток вихованців, виховує в них елементарну чутливість до прекрасного, інтерес до мистецтва взагалі та декоративно-ужиткового зокрема, розвиває координацію й точність рухів пальців, естетичну ерудицію. Витинання  допомагає розвинути фантазію, почуття ритму, краси, симетрії та рівноваги зображення й фону.

Смужки обрізаного зайвого паперу тихо падають на парти.  І от диво: тендітні та  різноманітні  янголятка  один за одним з’являються з- під ножиць в руках юних майстрів стародавнього народного мистецтва. З давніх часів вироби з паперу привертали увагу мільйонів прихильників. І сьогодні багато майстрів продовжують справу минулих поколінь, даруючи собі радість й задоволення від улюбленої справи та викликаючи  у численних глядачів захоплення від їх  майстерно виконаних ажурних паперових прикрас.

Протягом 27 років в центрі естетичного виховання працює «Зразковий художній колектив» творче об’єднання «Витинанки» під  керівництвом відомого майстра витинанки  Романцова Сергія Васильовича.             

Вихованці творчого  колективу  постійно приймають участь в обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, виставках, оглядах, фестивалях-конкурсах.  Юні майстри витинанки стали переможцями  43  фестивалів - конкурсів, організували та провели  36 творчих звітів-виставок своїх робіт в багатьох містах  України та за її межами, під час яких  дають можливість глядачам познайомитися  з українським  народним  паперовим   дивом - витинанкою. Виставковий фонд колективу вже перевищив 600 рукотворних робіт.

Умови появи витинанок: їх святковість, естетичність та цільове сакральне навантаження. Основне розміщення витинанок: на покуті, або сакральному  полюсі усієї селянської хати. Також витинанками прикрашали оклади ікон, віконні рами, віконне скло,  сволоки, стіни, піч,  розміщували довкола образів.

Люди шанували і оберегові  символи витинанок: дерево життя, птаха, Берегиню роду, янголів.

У складний для держави час наші вихованці в рамках мистецького проекту «Витинанка в моєму серці» зробили нові творчі роботи та вирішили зробити маленькі подарунки воїнам ЗСУ, які мужньо захищають нашу Україну. Сподіваємося  що роботи, виконані від щирого серця та з великою любов’ю маленькими шосткинцями, зігріють серця наших воїнів та вселять надію в скорішу перемогу над ворогом.

Керівник,батьки та вихованці

 «Зразкового  художнього  колективу»

творчого  об’єднання «Витинанки»

центру естетичного виховання

     

Переглядів: 251 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Пошук
Календар
«  Март 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024