Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСуббота, 27.07.2024, 03:06

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 608
Онлайн реєстрація
Ми у Facebook
Ми в Instagram
Ми на YouTobe
Поділитися
Головна » 2020 » Ноябрь » 30 » Зворотній бік витинанки!
11:49
Зворотній бік витинанки!

КАЗКА ПРО ТЕ, ЯК З'ЯВИЛАСЯ ВИТИНАНКА

 

 

 

Якось увечері, в одному українському селі, сиділа під хатою дівчина і мріяла про свого коханого, який давно пішов у далеку країну і не повернувся.

Минала хвилина за хвилиною та й настала ніч, але дівчина не помічала цього. Раптом затріпотів біля неї голуб і сів на коліна. Дівчина не сполохалася, бо то був їхній голуб. Він прилетів здалеку. Його брав із собою хлопець –коханий дівчини. Приніс голуб на клаптику паперу звісточку. Вона сповіщала, що хлопець живий-здоровий і незабаром повернеться в село.

Дівчина довго думала: “Яку б відповідь дати?” Потому зайшла до хати, взяла ножиці та папір і почала витинати узор. І як розгорнула папір, то побачила гарну - прегарну витинанку. Вона і незчулася, як це в неї просто вийшло.          

Прив’язала витинанку - звісточку до голуба, і він поніс її в далекий край коханому. Коли ж коханий повернувся додому, він мав цю витинанку з собою, і як заходив у села, то всім показував її. Люди дивувались чарівному узору. І там, де хлопець проходив, усі почали витинати таку ж красу. Так в Україні з’явилися витинанки.

Ця казка дуже нагадує історію створення в Шосткинському центрі естетичного виховання 25 років тому творчого об'єднання «Витинанка». Ініціатором створення колективу став Сергій Романцов. Він вивчив про цей різновид народної образотворчості майже все.

Давні традиції витинанки, що використовували в хатньому інтер’єрі, в оздобленні печей, вікон, стін, мисників полиць, посуду тощо, Сергій Васильович пропустив через власні руки.  І вирішив надати  мистецтву витинанки «другого дихання». Тоді, у вже далекому 1996 році,  в нашому місті та регіоні майже ніхто не знав про цей вид мистецтва. А сьогодні 60 вихованців творчого об'єднання  віком від 7 до 15 років створюють свої маленькі шедеври рукотворного дива,  щоб  порадувати глядачів паперовими візерунками. 

Протягом 1996-2020 років колективом  організовано та проведено 40 виставкових проектів у різних містах України та за її межами. Вихованці об'єднання стали володарями  призових місць та Гран-прі  в 36 обласних, Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях - конкурсах в Україні, Росії,  Білорусі, Болгарії.

З 2000 року у науковій секції творчого об'єднання підготовлено 5 учнів - слухачів  МАН України, які  продовжують своє навчання у вищих навчальних закладах України  та успішно працюють за обраним фахом. 

Витинанки - подарунки виконані керівником та його вихованцями  знаходяться в 25 країнах світу. Виставковий фонд складає більше 600 рукотворних виробів.

Колектив занесене до  збірки «Художньо - мистецька спадщина Сумщини» (2007 р.), а також до  4-го тому «Народне мистецтво та художні промисли ХХ століття» Енциклопедії України «Історія декоративного мистецтва України» в 5томах (2011 р.).

Ще один феномен витинанки – вона може підштовхнути дитину з особливими освітніми потребами на цілісне уявлення про навколишній світ, сформувати у неї необхідні мотиви до навчання, розвивати пізнавальні процеси, застосовуючи педагогічні технології саморозвитку та створення ситуації успіху. Через витинання такі діти переборюють в собі страх перед незнайомим, невідомим, долають в собі невпевненість.

Руки, ножиці, папір – три речі, необхідні для занурення в стародавнє мистецтво витинанки. В ньому можуть проявити себе всі.  А по ідеї і натхнення сміливо приходьте до «Зразкового художнього  колективу»  творчого об ҆єднання «Витинанки»  Шосткинського Центу естетичного виховання.

У наступному відео подивіться, з яким захопленням і успіхом працюють тут діти. Вони готуються піднятися на вищу сходинку успіху і отримати звання «Народний художній колектив».

Переглядів: 579 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Погода в Шостці
Погода
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі
Наші друзі

Copyright MyCorp © 2024